Great Smoky Mountains National Park

Het Great Smoky Mountains National Park werd voor veel dieren en planten een reddingsvlot.

Werelderfgoed

De zomerse ochtendzon lost de nevel, waaraan het Great Smoky Mountains National Park zijn naam dankt, langzaam op. Het meer dan 30 kilometer brede en 90 kilometer lange nationale park in de Verenigde Staten behoort tot het werelderfgoed van de mens. In het Great Smoky Mountains National Park zijn de grootste bergen van de Appalachen verzameld. Clingmans Dome, Mount Guyot, Collins, LeConte en Keohart, geen ervan blijft onder de 1.800 meter. Vanaf de uitkijktoren op Clingmans Dome kan je de volle pracht van de donkergroene bergen en de diep uitgesneden, donkere dalen het beste in je opnemen. Ook kan je hier genieten van spectaculaire zonsondergangen. Deze berg is met zijn 2.025 meter de hoogste berg in het Great Smoky Mountains National Park. Regen, wind, vorst en rivieren hebben gedurende miljoenen jaren de eens steile rotsen tot de huidige ronde en zacht glooiende bergen gevormd.

Vijf verschillende soorten bos

Op de berghellingen van het Great Smoky Mountains National Park verandert al naar gelang de hoogte ook de klimaatgordel. Elke klimaatgordel heeft zijn eigen leefgebied te bieden. Daar waar veel regen valt, verschijnt op enkele plaatsen zelfs een vruchtbaar regenwoud. Dit is ook de reden voor de buitengewone verscheidenheid van de ongerepte planten- en dierenwereld. 1.500 bloeiende planten, waaronder 130 soorten bomen en nog 220 sporenplanten zoals varens, mossen en algen vormen de basis voor een ingewikkeld voedselnetwerk. Vijf verschillende soorten bos rijgen zich aaneen door de dalen en over de berghellingen. Vanaf de uitkijkplaats Campbell Overlook, op 3 kilometer afstand van bezoekerscentrum Sugarland, liggen ze allemaal tegelijk voor jouw ogen uitgespreid. Een uniek schouwspel. Op de bergen hoger dan 1.400 meter bedekken sparrenbossen als mutsen de hoogste toppen van het park. De middelhoge bergen, vanaf 1.000 meter, zijn het domein van het noordelijke hardhoutbos met zijn ahorns, beuken en berken. In de herfst vertoond dit bos een betoverend schouwspel. Het dennen- en eikenbos geeft de voorkeur aan standplaatsen op drogere bergkammen en langs de rand van het park.In het gure klimaat langs de altijd koele rivieroevers op de bodem van vaak nevelige dalen strekken zich hemlocksparrenbossen uit. Dit terwijl de warmere dalen bedekt zijn met een gemengd bos van populier, ahorn, berk en kornoelje.

Flora en fauna Great Smoky Mountains National Park

Op de vele open plekken in het Great Smoky Mountains National Park zijn zowel ’s morgens als ’s avonds veel dieren te observeren. Het park herbergt in totaal 65 soorten zoogdieren. Enkele laten zich niet graag zien, zoals de coyote en de lynx. Wel is er een kans dat je hier rood wild, zwarte beren, rode en grijze vossen, wasberen en vliegende eekhoorns tegen komt. Ook zal je vaak sporen tegenkomen van vernielingen die aangericht zijn door de uit Europa geïmporteerde wilde zwijnen.

Bijzonderheden Great Smoky Mountains National Park

Het klimaat: In het algemeen zeer onbestendig weer. Warme, vochtige zomers en milde winters.

Bezienswaardigheden Great Smoky Mountains National Park

Clingmans Dome, uitkijkplaats Charlie’s Bunion, Mountain Farm museum, panoramaroute ‘Roaring Fork Motor Nature Trail’.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions