Hawaii Volcanoes National Park

Op Hawaii veranderen de actieve vulkanen voortdurend het landschap - in zee ontstaan nieuwe eilanden.

Meest hete plek op aarde

Hawaii is een hete plek, een hot spot. Onder het eiland stijgen enorme bellen heet gesteente van 2.900 meter diepte uit de onderste aardlaag omhoog. Deze plumes breken door de aardkorst en de bodem van de oceaan en verheffen zich als enorme vulkanen. De hete plek onder het eiland Hawaii is de de meest hete plek op aarde. Hawaii is bijna net zo hoog als de Himalaya. De vulkaan Mauna Loa steekt tenslotte 9.200 meter steil omhoog boven de verder vlakke zeebodem uit. De 130 eilanden van de Hawaiiaanse archipel, die daar liggen alsof ze aan een 2.400 kilometer lang snoer geregen zijn, ontstonden allemaal boven de hot spot van Hawaii. In de loop van jaren dreven ze allemaal met de oceaanbodem naar het noord-westen. Langzaam vallen ze uiteen en zinken ze weg.

Indrukwekkendste vulkanen ter wereld

Alleen al in de afgelopen 20 jaar bouwden massa’s lava twee vierkante kilometer nieuw land op aan de zuidoostelijke oever van Hawaii. Voor de kust trekt soms de onderzeese vulkaan Loihi door zijn bevingen de aandacht. Hij heeft zich al vier kilometer van de zeebodem omhoog gewerkt. Mauna Loa, de omvangrijkste vulkaan ter wereld, beslaat met zijn oppervlak 120 kilometer lang en 103 kilometer breed alleen al het halve eiland. De lavastromen bedekken een vlakte van meer dan 5.200 vierkante kilometer. Ten oosten van Mauna Loa ligt de actiefste vulkaan ter wereld, de Kilauea.

Flora en fauna Hawaii Volcanoes National Park

De afzondering van Hawaii van alle continenten, de zeewind, de zee en de voortdurende veranderingen van het landschap door lava en as vormen voor planten en dieren een bijzondere uitdaging. Vooral het vulkanisme ondersteunt de diversiteit in de ontwikkeling van de soorten. Van alle planten in het Hawaii Volcanoes National Park komen er bijvoorbeeld 90% alleen op Hawaii voor. De eerste planten die op de net afgekoelde lava opduiken zijn mossen en korstmossen. Later volgen de varens. In de regenschaduw op de hete zuidwestelijke flank van het eiland breidt zich daarentegen een zwarte, onbegroeide woestenij uit. Hier heeft de lava een glad, schilderachtig landschap gevormd.

Klimaat Hawaii Volcanoes National Park

Extreem snelle weersveranderingen. Op zeeniveau rond 22 graden, op 3.400 meter hoogte rond de 7 graden.

Bezienswaardigheden Hawaii Volcanoes National Park

Mauna Loa kraterrand, Mauna Loa-wandelweg met regenwoud, Kau-woestijn, Vulcano kunstcentrum.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions