Yosemite National Park

Het Yosemite National Park in de Sierra Nevada is het oudste beschermde granietberglandschap ter wereld.

Watervallen Yosemite National Park

Op ongeveer 250 kilomter afstand van San Francisco omringen loodrecht omhoogstekende, kale granietwanden en enorme bergen het lieflijke Yosemitedal. Twee enorme, ongeveer 2.000 meter hoge brokken graniet, El Capitan en Cathedral Rock, bewaken de ingang. Op de bodem van het zacht glooiende dal slingert de smalle bergrivier Merced. Ongeveer halverwege het 13 kilometer lange dal stort hij in drie trappen bijna 740 meter in de diepte, de hoogste waterval van de Verenigde Staten. Watervallen heeft het Yosemite National Park in overvloed. De mooiste zijn vaak alleen te voet bereikbaar, zoals de Vernal- en Nevadawaterval.

Glacier Point – Adembenemend uitzichtpunt

Een van de indrukwekkendste bergtoppen is de opvallende, halfronde koepel van de 2.700 meter hoge Half Dome; aan zijn steile wanden beproeven klimmers uit de hele wereld ’s zomers hun vaardigheden. De beste plaats om deze berg te zien is vanaf het 2.200 meter hoog gelegen Glacier Point. Dit is de mooiste uitkijkplaats van het Yosemite National Park. Vanuit hier heb je een adembenemend uitzicht op het lager gelegen dal en de hoge bergen van de Sierra Nevada. Al in 1864 werd het Yosemite National Park tot beschermd gebied verklaard. In 1890 werd het Yosemite National Park officieel tot nationaal park uitgeroepen.

Flora en fauna Yosemite National Park

Het Yosemite National Park herbergt een unieke levende wereld. Op drie plekken zijn kleine bosjes met primitieve mammoetbomen behouden gebleven. Alleen al in Mariposa Grove, in het zuiden van het park, staan 500 van deze ontzagwekkende reuzen bij elkaar. De oudste daarvan is de Grizzly Giant. Hij staat hier al 2.700 jaar en heeft een omvang van 9,4 meter bereikt. De dierenwereld in het Yosemite National Park is erg divers. Van de 74 soorten zoogdieren zijn de kleine, gestreepte aardeekhoorns, marmotten en de fluithaas het vaakst te zien. Af en toe zie je op de rand van een rots vechtende dikhoornschapen. Als je een zwarte beer of een poema aan de rand van het bos ziet is dat een bijzondere gebeurtenis. Verder komen er in totaal in het Yosemite National Park 230 vogelsoorten voor.

Klimaat Yosemite National Park

Rond 2.600 meter: min 4 tot plus 12 graden, onder 1.500 meter: 8 tot 32 graden.

Bezienswaardigheden Yosemite National Park

Yosemitedal, Nevada- en Vernalwaterval, Glacier Point, Mariposa Grove (mammoetbomen).

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions