Halong Bay

Een baai als nationaal park: de Ha Long rotsen in Vietnam vormen een uniek natuurlandschap. Niet voor niets is Halong Bay opgenomen op de werelderfgoedlijst.

Ha Long – Indrukwekkend mooie baai

Vrijwel geen enkele baai ter wereld levert een grandiozer beeld op dan de Ha Long baai bij Hong Gai, ten zuidoosten van Ha Noi aan de Golf van Tonkin. Honderden grote en kleine eilanden en eilandjes steken vaak 100 of 200 meter steil boven het rustige water van de uitgestrekte Ha Long baai uit. De hele 1.500 vierkante kilometer grote watervlakte is bezaaid met vreemde, karstachtige kalkzuilen, waaruit weer en wind gedurende duizenden jaren de wonderlijkste vormen hebben gecreëerd. De meeste van de 1.600 of misschien wel 3.000 eilanden zijn onbewoonbaar omdat de steile rotsoevers niet te beklimmen zijn. Op de waterlijn, waar eb en vloed aan de kalksteen knagen, zijn de rotswanden vaak diep uitgeslepen. In de spleten, op vooruitstekende rotspunten en op de toppen van de steenkolossen en spitse rotsen schieten groene oerwoudplanten uit de grond. Op de grotere eilanden, zoals Ba Mun en Cat Ba, ontwikkelde zich zo een sinds mensenheugenis onaangeroerd tropisch regenwoud. Een uniek, zeldzaam en weinig onderzocht stuk natuur, bewaard gebleven door zijn ontoegankelijkheid.

Boten met bamboedaken

De ongeveer 300 families in het werelderfgoed Ha Long wonen al generaties lang op het water in boten met bamboedaken of sinds kort ook in drijvende huizen. Het grootste van deze waterdorpen is To Bo Nau, precies in het midden van de baai. Het zijn vissersfamilies, al kweken enkele nu in kooien onder hun huizen ook allerlei edelere zeedieren zoals langoesten, die ze rechtstreeks aan de vele boten vol bezoekers uit de hele wereld verkopen. Wanneer vanaf de Zuid-Chinese Zee een tyfoon dichterbij dreigt te komen, zoeken de bewoners van de boten hun toevlucht in de grote grotten en tunnels, die de regen in het zachte gesteente heeft uitgespoeld. Routes door veel grotten leiden naar vaak cirkelvormige meren midden tussen enkele karsteilanden, goed beschermd door steil oprijzende wanden.

Klimaat Ha Long baai

Tropisch warm en vochtig.

Bezienswaardigheden Ha Long baai

  • Boottocht door de Ha Long baai met bezoek aan de grotten en drijvende dorpen
  • Verblijf op de grotere eilanden, zoals Ba Mun en Cat Ba

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions