Aletschgebied

Het Aletschgebied midden in Zwitserland beschermt de grootste gletsjermassa's van Europa.

Aletschgebied: indrukwekkende bergen

Als een tot ijs verstarde rivier kronkelt in Zwitserland de grootste gletsjer van Europa, de Aletschgletsjer, van de bergen in het Jungfraumassief in de Alpen omlaag naar het Massadal. Uit zijn smeltwater ontstaat de Massa, een van de bronrivieren van de Rhône. De gletsjer is meer dan 20 kilometer lang en op de zogenaamde Concordiaplatz, de wieg van de ijsberg, stapelt het bevroren water zich 900 meter hoog op. Hier, op 2800 meter hoogte komen vier enorme sneeuwvlakten samen, die de gletsjer voeden: de grote Aletsj Firn, de Jungfrau Firn, de Ewigschneefeld Firn en de tamelijk kleine Grüneck Firn. Het onderste stuk, de gletsjertong, ligt ver onder de boomgrens op 1560 meter.

De enorme, 87 vierkante kilometer grote Aletschgletsjer domineert het 540 vierkante kilometer grote wereldnatuurerfgoed Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn, beslist een van de indrukwekkendste bergformaties van de Alpen. Al honderden jaren wordt de mens gefascineerd door de bergmassieven van Eiger, Mönch, Jungfrau, Aletschhorn, Fiescherhorn, Grünhorn en Finsteraarhorn. Geen van deze bergreuzen is lager dan 4000 meter.

Wandelen over de Aletschgletsjer

De ongeveer 27 miljard tonnen ijs van de Aletschgletsjer glijden door hun eigen gewicht met hoogstens 200 meter per jaar omlaag het dal in. Duizenden jaren lang hebben ze de bergwereld tot een uniek landschap omgevormd en klassieke voorbeelden van de processen van gletsjervorming achtergelaten, zoals het U-vormige Lauterbrunnendal, puinvelden, buitrotsen of de morenevlakten. Een wandeling over de gigantische gletsjer, langs geheimzinnige, turquoise glinsterende spleten in het ijs en spoelgaten waarin het smeltwater borrelt, is beslist een onvergetelijke ervaring. Maar de gletsjer smelt sneller dan dat er nieuw ijs wordt gevormd.

Bezienswaardigheden Aletschgebied

Uitkijkplaats Jungfraujoch, geleide wandeling over de Aletschgletsjer, ecologisch centrum Villa Cassel.

Vervoer

Per trein reis je comfortabel naar en ook in Zwitserland. Reis je per auto, dan is een wegenvignet verplicht voor de auto of caravan. Een vignet voor Zwitserland kun je snel en eenvoudig online bestellen.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions