Sri Lanka ‘off the beaten track’

Sri Lanka is maar een klein land, maar het combineert wel het beste van wat Azië te bieden heeft. Tempels, bergen, stranden, wilde dieren, hartelijke mensen en oude steden, Sri Lanka heeft het allemaal. Niet voor niets weten reizigers het land goed te vinden.

Wil je naast de beroemde hoogtepunten ook de minder bekende plekken ontdekken? Sampath, de lokale reisspecialist van Better Places, geeft je vijf tips voor Sri Lanka ‘off the beaten track’.

1. De stranden in het oosten

De zuid- en westkust van Sri Lanka zijn goed ontwikkeld en hier vind je dan ook volop drukbezochte strandplaatsjes. Mirissa, Tangalle, Hikkaduwa en Unawatuna zijn daarvan de bekendste. Ben je op zoek naar meer verlaten stranden, reis dan af naar de oostkust. Rond Trincomalee vind je perfecte witte stranden en kun je zelf op zoek naar de mooiste onontdekte bountyplekjes.

strand sri lanka

Sri Lanka off the beaten track

2. Wilde dieren spotten in Wilpattu National Park

Sri Lanka heeft een groot aantal nationale parken, waarvan Yala National Park het bekendste en meest bezochte is. Een rustiger alternatief is Wilpattu National Park in het noordwesten van het eiland. Hier heb je kans om tijdens avontuurlijke jeepsafari’s luipaarden, olifanten, beren, herten, krokodillen en talloze vogelsoorten te spotten. Je kunt er zelfs voor kiezen om te overnachten in een tentenkamp midden in het park, waardoor je optimaal van de natuur en het landschap kunt genieten.

national park sri lanka

Wilde dieren spotten

3. Slaap in een homestay bij mensen thuis

Qua accommodatie kun je het in Sri Lanka zo gek maken als je zelf wilt. Van eenvoudige guesthouses tot luxe hotels, het aanbod is heel divers. Wil je het land en de Sri Lankanen beter leren kennen, dan is een homestay een aanrader. Rond de stad Kandy en in het bergdorpje Ella vind je steeds meer homestays en daardoor krijg je een inkijkje in het dagelijkse leven van de locals. In de homestays heb je een eigen kamer en vaak ook een eigen badkamer. Bovendien kun je meedoen aan verschillende activiteiten, zoals samen met je gastvrouw inkopen doen op de markt of een kookworkshop volgen.

homestay sri lanka

Slaap bij mensen thuis

4. Woon een festival bij in Kataragama

Niet ver van Yala National Park ligt het dorp Kataragama, de heiligste plek voor hindoes in Sri Lanka. Hier ligt namelijk de tempel van Skanda, die op feestdagen duizenden pelgrims uit het hele land trekt. De tempel van Skanda zelf is eenvoudig, maar het terrein eromheen is groot en staat vol kleinere tempeltjes. Rond het complex loopt de heilige rivier Menik Ganga, waar veel gelovigen zich grondig in wassen voordat ze het terrein betreden. Tijdens Hindoe-feestdagen is het overal een kleurrijke drukte in Kataragama. Enthousiaste pelgrims dragen grote offerschalen met fruit en bloemen naar binnen, er klinkt muziek en er wordt gedanst en gebeden. Het is prachtig om zo’n feest mee te maken.

tempelfeest sri lanka

Tempelfeest Sri Lanka

5. Ontdek het Tamil-gebied in het noorden van Sri Lanka

Jarenlang was het noorden van Sri Lanka afgesloten voor bezoekers, maar het Tamil-gebied is nu weer toegankelijk. Gelukkig, want een bezoek aan het noorden is erg de moeite waard. Jaffna is de bekendste plek in de regio en deze stad geldt als het centrum van de Tamil-cultuur. In Jaffna zie je nog steeds de sporen van de jarenlange burgeroorlog in Sri Lanka, maar het gebied is duidelijk weer in opbouw. De enthousiaste locals vinden het bovendien erg leuk om je kennis te laten maken met hun cultuur en gebruiken. Nog maar weinig mensen reizen af naar Jaffna en dat maakt een bezoek extra de moeite waard.

Zo reis je door Sri Lanka

Wil je in korte tijd veel zien van Sri Lanka en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele trip in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal en een echte aanrader.

Tekst en foto’s Karlijn Meulman