Brazilië voor natuurproevers

Tijdens je Brazilië-reis wil je de natuur van het land zo goed mogelijk leren kennen. Aangezien Brazilië het grootste land is van Zuid-Amerika, ben je er misschien nog niet over uit waar je allemaal heen reist straks. Reis je naar de Iguaçu watervallen? Of ga je toch liever de Amazone verkennen? Je leest hieronder vier must-see’s voor natuurproevers!

#1 Dieren spotten in moerasgebied de Pantanal

In Brazilië ligt het grootste moerasgebied ter wereld: de Pantanal. Je vindt hier een grote verzameling aan diersoorten en hopelijk spot je er ook veel! Combineer je reis naar Pantanal met het plaatsje Bonito, want hier kun je riviersnorkelen. Klinkt gek? Nou het is supergaaf om te doen, want je spot onder water allerlei kleurrijke vissen. De volgende dag heb je allerlei mogelijkheden. Wij verkenden de omgeving per mountainbike, maar wandelen kan ook heel goed. In de buurt kun je ook avontuurlijk raften op de Formoso rivier. Heb je meer zin om een uitstapje te maken? Ga zwemmen in de Gruta do Lagoa Azul: een druipsteengrot met een helderblauw meer, waar de zon een mooie schittering op maakt. Een trip naar deze grot boek je ter plekke in Bonito. Na een goede nachtrust vertrek je naar de Pantanal. Hier word je verwelkomt door enthousiaste brulapen en ara’s. Vanaf je lodge hier worden er allerlei excursies geregeld. Je gaat bijvoorbeeld op safari of je maakt kano- en paardrijtochten. Je spot onderweg dieren als wasberen, herten, gordeldieren, apen en tal van vogelsoorten. ’s Avonds ga je op zoek naar kaaimannen tijdens een boottrip. Na al deze indrukken rust je uit bij je lodge en neem je nog een laatste verkoelende duik in het zwembad.

#2 Eén met de natuur in de Amazone

De Amazone, het grootste tropisch regenwoud van de wereld, is echt een must-see tijdens je Brazilië-reis. Start in Manaus vaar hier met een kano of typische amazoneboot dwars door de jungle naar je lodge toe. Je slaapplek is gemaakt van natuurlijke materialen: palmbladeren, riet en hout. Gezellig en back-to-basic, zodat je je helemaal één voelt met de natuur. ’s Ochtends word je wakker gezongen door allerlei dieren in de jungle. Je ontbijt en vertrekt daarna met een gids voor een trekking door de rimboe. Je krijgt uitleg over allerlei dieren en planten en wordt vast ook wel natgeregend, je bent tenslotte in een regenwoud, dus neem je jas mee. ’s Middags leer je hoe je piranha’s vangt, die je zelf ’s avonds met elkaar opeet. Je gaat na het eten nog weer op kaaimanjacht en ploft ’s avonds neer bij je lodge met een welverdiende caipirinha in je hand.

piranha amazone

Leer hoe je piranha’s vangt

#3 De Iguaçu watervallen

Je Brazilië-reis is niet compleet zonder een bezoekje aan de Iguaçu watervallen. Je bezoekt de Braziliaanse én de Argentijnse kant van de watervallen. De Brazilianen zeggen altijd: “Argentinië heeft de watervallen, maar wij hebben het uitzicht!” Je vindt dan ook zo’n 80% van de watervallen aan de Argentijnse kant van de rivier. Maar het uitzicht erop vanaf de andere kant is minstens zo mooi! Na deze indrukwekkende beelden, keer je terug naar je pousada. Wij vonden het leuk om in de avond bij een typisch Braziliaans vleesrestaurant te eten. De ober blijft maar stukken vlees brengen! Bezoek de volgende dag de Argentijnse kant van de waterval. Je loopt nu veel dichterbij de watervallen en spot hierdoor ook neusbeertjes, kapucijnapen en tropische vogels. Als je geluk hebt spot je een toekan! Bij de ingang van de watervallen vind je een vogelpark met allerlei vogelsoorten, ook bedreigde Amazonevogels. Als laatste stop ga je met een treintje naar de Duivelskeel: een platform die uitkijkt op het ‘hart’ van de watervallen. Als het regent zie je hier mooie regenbogen!

Iguazu

#4 Chapada Diamantina National Park

Het nationale park van Chapada Diamantina staat bekend om de indrukwekkende tafelbergen en watervallen. Ook kom je grotten, rivieren en meren tegen waar je kunt zwemmen. De bergen en vele rotsen doen je waarschijnlijk denken aan de Grand Canyon in Amerika, maar hier is alles veel groener. Ga slapen in het plaatsje Lencois, waar vroeger veel goud- en diamantzoekers woonden. Je wandelt in dit nationale park allerlei routes en je snorkelt in de buurt van Lencois.

Chapada Diamantina

Chapada Diamantina staat bekend om de indrukwekkende tafelbergen

Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten Riksja Brazilië, onderdeel van Riksja Travel. Wil jij brulapen en toekans in het echt zien? Met de bouwstenen stel je je eigen reis gemakkelijk samen. Voor je het weet vaar je door de jungle!