Is een eTA of visum nodig voor Canada?

Wij krijgen geregeld de vraag van vakantiegangers die op reis gaan naar Canada of een ETA of visum verplicht is. Visa voor Canada zijn niet gelijk aan ETA reistoestemmingen. In de meeste gevallen voldoet een ETA om naar Canada te mogen reizen, maar in bepaalde gevallen is een visum nodig om voor het gewenste reisdoel en de gewenste reisduur.

dawson falls in Canada

Wat is ETA?

Wanneer je naar Canada gaat met een elektronisch paspoort dat is uitgegeven door een land dat onder het zogenaamde Visa Waiver Program valt, moet je een ETA-reistoestemming aanvragen. Voordat je per vliegtuig of schip naar Canada reist, moet je elektronische reistoestemming verkrijgen via Electronic Travel Authorization. De aanvraag valt onder je eigen verantwoordelijkheid. Let op: als je via Canada naar Verenigde Staten vliegt is zowel een ETA-aanvraag als ESTA aanvraag verplicht.

Een visum is iets anders dan een elektronische reistoestemming

ETA aanvragen

Je vraagt je ETA aan via Canada.ca. Doe dit uiterlijk twee weken voor vertrek! De aanvraag wordt meestal binnen enkele minuten goedgekeurd. Je krijgt dan een bevestiging per e-mail. Een ETA is vijf jaar geldig.

Je kunt ook een ETA aanvragen via een van de visumbureaus, bijvoorbeeld omdat je niet in het bezit bent van een credit card.

Visa of ETA aanvragen voor je reis naar Canada? Meestal voldoet een ETA, maar onder bepaalde omstandigheden zijn visa nodig om naar Canada te mogen reizen.

Canada

Voorwaarden ETA Canada reistoestemming?

Wat zijn de basisvereisten voor het verkrijgen van een ETA Canada reistoestemming:
– Je paspoort is nog geldig gedurende je gehele verblijf in Canada
– Kunnen aantonen dat u de financiële middelen, een eigen huis of familie heeft, waarmee de Canadese immigratiedienst aan kan nemen dat je terugkeert naar uw thuisland.
– Beschikken over voldoende budget voor de duur van het verblijf in Canada
– Beschikken over een retourticket of een doorreisticket van een luchtvaartmaatschappij

Het kan gebeuren dat je wordt gevraagd om een medisch paspoort of een medisch dossier te geven voordat je ETA aanvraag verder in behandeling wordt genomen. Ook kan er gevraagd worden om een schriftelijke uitnodiging van een persoon die inwoner is van Canada.

canada visumplicht

Visum voor Canada

In de volgende gevallen voldoe je niet aan de voorwaarden van het ETA en dien je een visum voor Canada aan te vragen:
– Je bent van plan langer dan zes maanden aaneengesloten in Canada te blijven
– Je bent van plan te gaan werken in Canada (in dienst van een Canadese organisatie)
– Je bent van plan Canada via land of zee te bereiken (dus: anders dan per vliegtuig)
– Je voldoet niet aan de wettelijke of reglementaire eisen van het ETA