De hoogtepunten van Yorkshire

Yorkshire wordt ook wel Gods eigen graafschap genoemd. Er zijn zeven grote steden, drie nationale parken, kilometers gouden stranden en een aantal plekken die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan.

Yorkshire is het grootste graafschap van Engeland en ligt in het noordoosten van het land. Samen met Dorset, Lincolnshire en North East Lincolnshire vormt het Yorkshire & Humber.

Nationale parken van Yorkshire

Het prachtige landschap met valleien, kliffen en kastelen herbergt drie nationale parken: Peak District, North York Moors en de Yorkshire Dales. Deze samen vormen Engeland’s grootste beschermde natuurgebied.

De glooiende groene heuvels en prachtige vergezichten van de Yorkshire Dales, The Wolds in East Yorkshire en de Pennines inclusief Brontë Country moet je gezien hebben. En dan is er nog het Peak District, de North York Moors en de prachtige kust van Yorkshire, waar je pareltjes zoals de stadjes Whitby, Staithes, Scarborough, Filey en Bridlington kunt bezoeken.

Brimham Rocks

Het wonder van de Brimham Rocks van Nidderdale

Yorkshire Dales NP

Het Yorkshire Dales National Park ligt in het noorden van Engeland, tussen de North Yorkshire Moors en het Lake District. Het nationale park beslaat een oppervlakte van bijna 1.800 km2 en bestaat vooral uit heuvels, dalen en veengebieden. De Yorkshire Dales zijn erg geliefd bij wandelaars en fietsers. Populaire wandelroutes zijn de Dales Way en Pennine Way. De belangrijkste fietsroute is de 209 kilometer lange Yorkshire Dales Cycleway door de mooiste Engelse landschappen.

De bekendste dalen in het noorden zijn Swaledale en Wensleydale, in het zuiden zijn dat Ribblesdale en Wharfdale. Om de noordkant van de Yorkshire Dales te verkennen kun je het beste Hawes als uitgangspunt nemen. Daar vind je ook de Wensleydale Creamery; hier wordt de wereldberoemde kaas gemaakt. Ook ligt hier de hoogste waterval van Engeland in de buurt, de Hardraw Force. Wharfdale in het zuiden verken je vanuit de plaats Grassington. Hier zijn groene weiden, muren en prachtige vergezichten.

Meer info: Yorkshire.html

yorkshire dales

Yorkshire Dales NP

Peak District NP

Het is goed te begrijpen waarom het ruige Peak District het eerste nationale park van het Verenigd Koninkrijk was. Het is er buitengewoon mooi! Imposante heuvels, uitgestrekte met heide bedekte vlakten, stoere rotsformaties en statige huizen. Terwijl de heldere groene velden van de dalen een prettig contrast vormen. Het gebied vraagt erom verkend te worden en het is maar goed dat de toeristische infrastructuur zo goed is aangelegd voor liefhebbers van het buitenleven. Wandelaars, klimmers, fietsers, paardrijders en grotverkenners komen hier aan hun trekken. Er ligt mijlen aan verkeersvrije fietspaden en rustige landweggetjes om heerlijk rustig over te fietsen. Maar ook afgelegen ruiterspaden die dwars door de heidevlakten trekken. Grotverkenners kunnen onder de grond gaan bij Castleton’s vier beroemde grotten, en Titan Cavern is de hoogste natuurlijke grot in het Verenigd Koninkrijk. Natuurlijk zijn er genoeg wandelpaden voor een rustige wandeling over de heuveltoppen, of steile afdalingen om de kracht in je benen te beproeven. En gezellige marktplaatsjes in idyllische dorpjes, die volgepakt zijn met cafés, winkeltjes en levendige evenementen.

Meer info: VisitEngland.com/nl

North York Moors NP

De met heide bedekte heuvels, diepe valleien en stoere kustlijn van de North York Moors zijn het decor voor de mooiste landschappen van Noord-Engeland. Er zijn genoeg avonturen te beleven in de buitenlucht van de wilde en mooie North York Moors. Dit gebied, een van Noord-Engelands mooiste natuurparken, is bekend vanwege de grote vlakten met roze en paarse heidestruiken, schitterende kastelen, abdijen en pittoreske dorpjes, met prachtige hiking- en fietspaden. Gelegen in het graafschap Yorkshire, op 40 minuten rijden ten noorden van York, bestaat het park uit een lang stuk kustlijn met schilderachtige vissersdorpjes, zanderige baaien en steile kliffen.

Meer info: NorthYorkMoors.org.uk

Veel meer hoogtepunten in Yorkshire

Yorkshire heeft honderden topattracties van wereldklasse, waaronder zes nationale musea die zich richten op media, mijnbouw, wapentuig, spoor, visserij en kinderen. Voor de lokale fauna kun je terecht in The Deep in Hull, Sea Life in Scarborough, het Yorkshire Wildlife Park, Tropical World in Leeds en Flamingo Land.

Er is een schat aan erfgoed te verkennen, van statige huizen en tuinen, kastelen en ruïnes tot slagvelden. Yorkshire bevond zich in het hart van de industriële revolutie in Engeland en tegenwoordig zijn de vele musea, historische grachten, stoomtreinen en opvallende Victoriaanse architectuur een bewijs van de industriële geschiedenis van het graafschap.

In Yorkshire kun je verrassend goed eten bij de lokale eetgelegenheden. Er is volop keuze van lokaal geproduceerde pub-maaltijden tot high-end eetgelegenheden als bijvoorbeeld de zes met Michelin-sterren bekroonde restaurants van Yorkshire.

De hoogtepunten van Yorkshire

Yorkshire

Cycle England

Sinds het hosten van de Tour de France en het lanceren van de Tour de Yorkshire in 2014 is het fietsprofiel van Yorkshire enorm verbeterd en dat heeft geresulteerd in de oprichting van Cycle England, een initiatief van Welcome to Yorkshire, waarmee het ontwikkelen van unieke recreatieve fietsvakanties voor toeristen uit binnen- en buitenland wordt gefinancierd.

Sir Gary Verity DL, Chief Executive van Welcome to Yorkshire zegt: “Het is de visie van Cycle England dat de ontwikkeling van innovatieve recreatieve fietsvakanties de bezoekers meer redenen en meer mogelijkheden biedt om Yorkshire te bezoeken en van de schoonheid te genieten die dit graafschap te bieden heeft .”

Cycle England is een van een aantal succesvolle projecten die subsidie heeft ontvangen uit het Discover England Fund van £40 miljoen, beschikbaar gesteld door de Britse overheid en beheerd door VisitEngland.