Verken de jungle van Sumatra

Indonesië bestaat uit meer dan 17.000 verschillende eilanden, waarvan de bekendste Bali, Java, Sumatra, Lombok en Sulawesi zijn. Elk eiland heeft zijn eigen karakter, met verschillende religies, landschappen en lokale volkeren. Sumatra staat bekend om zijn dichte, ongerepte jungle en is dan ook een paradijs voor natuurliefhebbers. De reisspecialisten van Riksja Indonesië nemen je mee naar vier bijzondere plekken op het eiland.

1. Slapen bij de apen

Het spotten van orang oetans is voor veel reizigers dé reden om naar Sumatra te gaan, en terecht. Nergens in Indonesië is de jungle zo ongerept en toch toegankelijk als in het Gunung Leuser National Park. Vanuit het voedercentrum krijgen orang oetans iedere dag te eten en zijn ze van heel dichtbij te bewonderen. Je kunt ze wellicht ook slingerend door de jungle spotten tijdens een avontuurlijke jungletrekking. Slaap tussen snelstromende rivieren en woudreuzen aan de rand van het dichtbegroeide regenwoud.

Orang oetan

In Gunung Leuser zijn de orang oetans van heel dichtbij te bewonderen

2. Olifanten wassen in de rivier

Gunung Leuser National Park ontvangt jaarlijks een flink aantal toeristen dat de orang oetans wil bezoeken. Maar vlakbij ligt het ongerepte junglegebied van Tangkahan, waar maar weinig reizigers naartoe gaan. Je komt er per 4WD, vlot en hangbrug en slaapt in eenvoudige houten bungalows zonder elektriciteit of warm water. Vanuit hier maak je een trekking van zo’n vier uur door het dichte regenwoud en kun je olifanten wassen in de rivier. Vervolgens daal je de rivier af per tube, dwars door de jungle.

Olifant wassen

Olifant wassen in de ongerepte jungle van Tangkahan

3. Vulkanisch eiland Samosir

Het vulkanische (schier)eiland Samosir ligt midden in het Tobameer. Door het groene landschap en de mist die vaak boven het meer hangt krijgt het geheel een bijna magische uitstraling. Het eiland en het reusachtige meer zorgen samen voor een van de spectaculairste bezienswaardigheden op Sumatra. Op het eiland vind je dorpen met de typische Batak-huizen waar mensen nog steeds in leven. Ook de graven en tombes in de buurt zijn indrukwekkend.

Toba-meer

Het vulkanische (schier)eiland Samosir ligt midden in het Tobameer

4. Op een onbewoond eiland …

Sumatra is het grootste eiland van Indonesië, waardoor je al snel grote afstanden overbrugt. Het is dan prettig om een mooi en tropisch plekje op Sumatra te zoeken, waar je even kunt bijkomen van alle kilometers en indrukken. Voor de kust van Padang ligt het prachtige onbekende eiland Cubadak, met witte stranden als uit een brochure, houten bungalows overschaduwd door exotische palmbomen en een heldere zee met onaangetaste koralen. Verder is hier niet veel te doen. ‘Verplicht’ relaxen, dus.

Cubadak eiland

Het prachtige onbekende eiland Cubadak

Bovenstaande tips werden verzameld door Edith Huntink van Riksja Travel. Met de bouwstenen van Riksja Indonesië, onderdeel van Riksja, kun je je eigen Indonesië-reis samenstellen. De reisspecialisten hebben zelf door het land gereisd en adviseren vanuit eigen reiservaringen. Onderweg slaap je in kleinschalige accommodaties en door de bijzondere excursies kom je echt in aanraking met de lokale cultuur.

 1. van Maris says:

  Hallo,

  Wij zijn op zoek naar een avontuurlijke rondreis in de jungle van Sumatra. Wij vinden de natuur super. We zijn al op Bali, Lombok en Gili eilanden geweest dus de cultuur is niet zo belangrijk voor ons! Mag wel een klein beetje maar de natuur vinden wij belangrijker!!

  Na het avontuur willen we graag relaxen op t eiland Cubadak! Hebben jullie informatie voor ons?

  Groetjes, Marcel en Margreet van Maris

  • Dionne Huizer says:

   Hoi Marcel en Margreet,

   Heel gaaf dat jullie lekker door Sumatra gaan reizen! Neem eens een kijkje bij de bouwstenen van Riksja. Of kijk eens naar ons artikel over backpacken in Indonesië, misschien dat je daar nog leuke tips uit kunt halen. Als we je verder kunnen helpen, schroom niet even contact op te nemen!

Comments are closed.