5x op safari in Zuid-Afrika

Wie aan Zuid-Afrika denkt, krijgt waarschijnlijk direct visioenen van kuddes olifanten, giraffen en leeuwen op de savanne. En het safaripark dat daar vrijwel altijd aan gekoppeld wordt, is Kruger National Park. Het bekendste park van Zuid-Afrika is een bezoek zeker waard. Maar wist je dat het land bijna vijftig natuurparken kent waar je wild kunt spotten? De reisspecialisten van Riksja Zuid-Afrika nemen je mee naar onze favoriete plekken.

1. Het park der parken: Kruger

Natuurlijk zetten we Krugerpark op de eerste plaats. Niet eens zozeer omdat we er onze mooiste safarimomenten beleefden – dat is namelijk niet zo. Maar omdat het rijden in je eigen huurauto door het Krugerpark een machtige ervaring is die ons kippenvel bezorgde. Het was het eerste wildpark van onze reis en het deed ons alleen maar verlangen naar al dat moois dat nog zou volgen.

krugerpark-giraffe

krugerpark-giraffe

2. Privéreservaat nabij Krugerpark

Rondom het Krugerpark liggen verschillende privéreservaten waar je nog beter wild kunt spotten. Voornamelijk omdat er veel minder toeristen komen en je er in kleinschalige lodges en bushcamps kunt slapen. Bovendien zijn de hekken met Kruger open. Je kunt mee op gamedrives met een ervaren parkranger in een open safaritruck, van waaruit je de Big Five kunt spotten.

zuid-afrika-buffels

zuid-afrika-buffels

3. Safari in Swaziland

Swaziland is een klein land dat aan alle kanten omringd wordt door Zuid-Afrika. Het land staat bekend om zijn eigenzinnige koning met tientallen echtgenotes, maar je kunt er ook perfect op safari. Natuurliefhebbers kunnen tijdens gamedrives door het Mkhaya Game Reserve speuren naar giraffes, olifanten en neushoorns. Je lokale gids leert je tijdens een bushwandeling alles over het leven in de wildernis.

wildpark-accommodatie

wildpark-accommodatie

4. Knorrende nijlpaarden op bootsafari

Weer eens een ander soort safari dan per jeep: in St. Lucia ga je met een bootsafari op zoek naar nijlpaarden in de wetlands. In rustig tempo tuf je de rivier af, speurend naar de imposante dieren. Echt goed zoeken hoeft niet, want de rivier zit stampvol met nijlpaarden die knorrend in het water liggen te plonzen. Naast nijlpaarden zie je hier ook krokodillen, flamingo’s, pelikanen en andere vogels.

stlucia-nijlpaard

stlucia-nijlpaard

5. Addo’s grijze reuzen

Je kunt met je eigen auto op safari in Addo Elephant Park, het bekendste nationale park in de zuidelijke Kaapstreek. Zoals de naam al zegt is Addo Elephant Park vooral bekend om de vele olifanten, maar met een beetje geluk spot je ook de rest van de Big Five. De dieren zijn gewend aan de auto’s en niet schuw. Hierdoor is de kans groot dat je veel dieren ziet. Neem vooral ook een kijkje bij de waterholes; hier zoeken de dieren in de middag vaak verkoeling.

addo-olifant

Addo Elephant Park

Bovenstaande tips werden verzameld door de reisspecialisten van Riksja. Met de bouwstenen van Riksja Zuid-Afrika, onderdeel van Riksja Travel, kun je je eigen reis door Zuid-Afrika samenstellen. De experts hebben zelf door het land gereisd en adviseren vanuit eigen reiservaringen. Onderweg slaap je in kleinschalige slaapplekken en door de bijzondere excursies kom je echt in aanraking met de lokale cultuur.