Capivara National Park

Het Braziliaanse Capivara National Park beschermt de oudste rotsschilderingen van Zuid-Amerika.

Klimaat Capivara National Park

Capivara National Park ligt tussen het Amazonebekken en de Atlantische Oceaan. Het klimaat hier is droog, echter vaak kletteren verwoestende regens neer op het gevarieerde landschap. Capivara is voor een groot deel bedekt met een droge vegetatie van struiken en cactussen. Hier leven talrijke diersoorten, die vermoedelijk al welkom voedsel voor de vroege bewoners waren. Het warme landschap met zijn open bossen en natuurschoon is fascinerend. Indrukwekkende ravijnen met loodrechte wanden van zandsteen in allerlei kleuren maken de geologische geschiedenis van het gebied zichtbaar.

Fauna Capivara National Park

Enkele bijzondere, zeldzaam geworden dieren wordt hier een wijkplaats geboden. Zo leeft hier bijvoorbeeld de grootste vleermuissoort van Brazilië; vampyrum spectrum (de grote onechte vampier). Deze zoogdieren, die ’s nachts actief zijn, hebben vleugels met een spanwijdte van bijna een meter. Ze zien er gevaarlijk uit, echter voor de mens zijn ze absoluut ongevaarlijk. Ook komen hier veel soorten papegaaien, slangen, reuzengordeldieren, miereneters, jaguars en poema’s voor. Allemaal soorten die met uitsterven worden bedreigd.

Rotstekeningen

De vroege bewoners van de Capivara hebben de wanden bewerkt met prachtige, artistieke rotstekeningen. Deze tekeningen beelden dans-, jacht- en geboortetaferelen af. Op meer dan 400 plaatsen lieten ze tal van afbeeldingen achter die getuigen van hun dagelijkse leven. De bekendste en grootste galerij van rotstekeningen ligt aan de overhangende rots Toca do Boqueirao da Pedra Furada, de Steen Vol Gaten. De roodbruine schilderingen tonen mannen met karakteristieke haartooi en afbeeldingen van dieren. De mensen schilderden overwegend verhalende voorstellingen van dieren en mensen op rotsen.

Bijzonderheden Capivara National Park

  • Een bezoek aan de grotten is alleen met toestemming en onder begeleiding toegestaan
  • Het klimaat in het Nationaal Park Capivara is tropisch warm

Bezienswaardigheden Capivara National Park

  • Museu do Homem Americano in Sau Raimundo Nonato
  • Grotten: Boqueirao da Pedra Furada (steen Vol Gaten) en Toca do Baixao da Vaca
  • Nog meer grotten in het 100 km verderop gelegen nationaal park Serra das Confusoes

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions