De Pantanal

De Braziliaanse Pantanal beschermt de veelsoortigheid van het tropische landschap en behoudt een Hof van Eden.

Jungle

Het geluid van luidruchtig kwetterende en rondfladderende vogels onder het donkere bladerdak van dichte galerijbossen. Drijvende boomstammen in de moerassige rivier waar watervogels kwaken en vissen opspringen uit het water. Dat zijn onvergetelijke indrukken uit het mooiste en soortenrijjkste wetland ter wereld, de Pantanal in het noordwesten van Brazilië. Ontelbare meren en rivieren, groenblijvende regenwouden, moessonbossen, savannes en lagunes bieden hier als bijna nergens anders ter wereld plaats aan tal van zeldzame dier- en plantensoorten. De dichte jungle van het oerwoud en de droge steppegebieden van de 140.000 vierkante kilometer grote Pantanal liggen voor 80% in Brazilië en strekken zich uit tot in Bolivia en Paraguay.

Flora en Fauna De Pantanal

Al naar gelang de hoeveelheid water en de hoogte van de waterstand kan de Pantanal in drie ecologische zones worden ingedeeld. In de Alto Pantanal staat het water 2-3 maanden wel een halve meter hoog. De Medio Pantanal is 3-4 maanden overstroomd. En in het laagst gelegen gebied, de Baixo Pantanal, staat het moeraslandschap in de regentijd onder 3-4 meter water. De snelle overgang tussen droog en nat landschap is één van de oorzaken van de enorme veelsoortigheid van de plantenwereld. De dierenwereld is net zo veelsoortig als de plantenwereld. Tot nu toe hebben wetenschappers 80 verschillende soorten zoogdieren, ongeveer 650 vogelsoorten, 50 reptielen en 400 vissoorten beschreven. De tropische waterwijkplaats is vooral beroemd om zijn rijkdom aan vogelsoorten. De jabiru is de bekendste. Dit lid van de ooievaarfamilie haalt rechtop maximaal 1.5 meter. Dit dier is een van de grootste vogels ter wereld die kan vliegen. In de bossen wonen verder alleen al 26 soorten papegaaien, waaronder met zijn lengte van een meter ook de grootste soort ter wereld; de hyacintara. Deze schuwe papegaaien met blauwe veren leven op één enkele soort boom.

Bijzonderheden van de Pantanal

Grote delen van de Pantanal zijn alleen per boot of te paard te bereiken. De beste reistijd is van april/mei tot september. In deze periode is het droog en heet weer. De regentijd is van november tot maart.

Bezienswaardigheden in de Pantanal

  • Eldorado voor biologen en vogelkenners
  • vissen op piranha’s
  • observeren van apen
  • .

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions