Iguaçu National Park

De watervallen in het Braziliaans-Argentijnse Iguaçu National Park zijn één van de spectaculairste taferelen van de natuur ter wereld. Iguaçu National Park bevindt zich in zowel Argentinië als Brazilië. Het park is beroemd vanwege de watervallen.

De bron van de Iguaçu watervallen

Het Iguaçu National Park is beroemd vanwege de 2700 meter brede watervallen. De bron van de Iguaçu watervallen liggen niet ver van de Atlantische kust op 1300 meter hoogte in de bergen van de Braziliaanse Serra do Mar. De gedeeltelijk 500 tot 1500 meter brede rivier splitst zich 500 kilometer van de kust uit in 3 delen. Vlak hiervoor storten de Iguaçu watervallen in een van de meest kolossale watersystemen ter wereld meer dan 70 meter omlaag over de de rand van een reusachtige lavaplateau. Dit plateau heeft een grote van zo’n miljoen vierkante kilometer en strekt zich uit in Brazilië, Paraguay, Argentinië en Uruguay. De lava van deze hoogvlakte borrelde meer dan 135 miljoen jaar geleden door spleten en scheuren uit de bodem. Vulkanen zijn hier nooit ontstaan.

Panorama

De Iguaçu watervallen bieden van de Braziliaanse zijde van het Iguaçu National Park een spectaculair, halfrond panorama. Over de 2,7 kilometer lange rand stort een gordijn van meer dan 270 afzonderlijke watervallen met donderend geraas omlaag. Uit het bruisende verzamelbekken stijgen witte waterwolken op waarin talrijke regenbogen in een uniek schouwspel in elkaar overgaan. Het meeste indrukwekkende gedeelte van de watervallen is de ‘duivelskeel’. Dit is een waterval van 80 meter hoog in een cirkelvorm.

Flora en Fauna Iguaçu National Park

De omgeving van de watervallen is een subtropisch regenwoud waar dieren voorkomen zoals de jaguar, de kaaiman en de reuzenotter. Biologen telden 68 zoogdieren, 422 vogels, 38 reptielen en 18 amfibieën in het Iguaçu National Park. Veel daarvan zijn zeldzame of zelfs bedreigde soorten, zoals de grote miereneter de jaguar en de Zuid-Amerikaanse neusbeer. De vogelwereld hier is opvallend en bontgekleurd. 44% van alle Argentijnse vogelsoorten komt hier voor. Vooral papegaaien, helmspechten en kolibries zijn veel aanwezig. Het park heeft tevens meer dan 2700 plantensoorten, waaronder lianen, boomvarens en bijzonder veel klimplanten. Er zijn meer dan 60 orchideeën gevonden en talrijke bromelia’s.