Jaú National Park

Jaú National Park aan de Rio Negro beschermt een kerngebied van de tropische regenwouden.

Amazone

Het regenwoud in het Amazonegebied is de groene long van onze planeet. Ongeveer 30% van het landoppervlak van de aarde is bedekt met bos, de helft daarvan ligt in de tropen. Het regenwoud aan de oevers van Amazone is met meer dan 8.5 miljoen vierkante kilometer het grootste aaneengesloten bosgebied ter wereld. Ongeveer 6.400 kilometer kronkelt de Amazone door tropisch Zuid-Amerika. Drie enorme nationale parken beschermen de unieke planten- en dierenwereld aan weerszijden van de machtige rivier. Eén daarvan is Jaú National Park. Het park strekt zich tussen de zijrivieren Carabinani en Unini ongeveer 250 kilometer diep het regenwoud uit.

Flora en Fauna Jaú National Park

In de gedeelten van het Jaú National Park met een vaste bodem groeien enorme (30 tot 60 meter hoge) boomreuzen. De jungle is hier zo dicht en ondoordringbaar dat dieren alleen in de boomtoppen kunnen leven. Ongeveer 180 verschillende soorten bomen en planten heeft men in het Jaú National Park geteld. Over de 3.000 inheemse boomsoorten van het Amazonegebied is nog steeds nauwelijks iets bekend. Vanwege het gelijkmatige klimaat vormen de stammen van de 200 tot 250 jaar oude bomen geen jaarringen. Via de Rio Negro (de zwarte rivier) dringen grote waterdieren in het onherbergzame gebied door. De beroemdste is de Amazone-lamantijn. Dit zijn enorme planteneters, die niet de planten op de bodem vreten, maar de drijvende waterplanten.

Biologen hebben tot nu toe kunnen aantonen dat er meer dan 120 soorten zoogdieren, 470 vogelsoorten, 15 soorten reptielen en 320 vissoorten in het grootste Braziliaanse nationale park voorkomen. Langs de rivieroevers zwemmen alleen al tien soorten rivierschildpadden en drie verschillende kaaimansoorten. Reuzenotters, jaguars, ocelotten en veel verschillende soorten apen zwerven ongestoord door de rond 2700 vierkante kilometer beschermde, altijd groene, diepe wouden van het Jaú Nationaal Park.

Bijzonderheden

Het Jaú National Park is alleen toegankelijk met toestemming van de Braziliaanse regering. Maak nooit een excursie zonder een plaatselijk bekende, liefst indiaanse gids. Het klimaat is tropisch; 22 tot 32 graden. Vooral tussen december en april veel regen. Het park is alleen te bereiken per boot over de Rio Negro.

Bezienswaardigheden Jaú National Park

  • Topische flora en fauna
  • indiaans kunsthandwerk in de nederzettingen langs de rivier
  • dolfijnen observeren in het Encontro das Aguas in Manaus
  • Woud van de Wetenschap en Mindu Park

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions