Jasper National Park

Jasper National Park is Canada's grootste nationale bergpark met steile bergtoppen. Het Jasper National Park in de Rocky Mountains strekt zich uit over verscheidene vegetatiegordels.

Bergpark Jasper National Park

De Yellowhead Highway tussen Edmonton en Prince George loopt dwars door het Jasper National Park, Canada’s grootste nationale bergpark. Het is 11.000 vierkante kilometer groot en vormt samen met Banff, Kootenay, Yoho National Park en kleinere parken een werelderfgoed van de mens, dat in totaal 23.000 vierkante kilometer natuur in de Rocky Mountains beschermt. Boven brede dalen steken schilderachtig steile, met sneeuw bedekte bergtoppen 3.000 meter omhoog. Daar tussen liggen glinsterende gletsjertongen. De berghellingen van het Jasper National Park zijn tot aan de boomgrens met donkere, ongerepte bossen bedekt en in de dalen liggen langgerekte, stille meren, met elkaar verbonden door wild bruisende, zilverachtig glanzende stromen. De Icefields Parkway is een panoramaweg welke dwars door het Jasper National Park gaat. Deze weg werd speciaal aangelegd om bezoekers duidelijk te maken hoe mooi het park is. In het zuiden van het park bevindt zich de Athabascagletsjer. Dit is de imposantste uitloper van het 325 vierkante kilometer grote Columbia-ijsveld (de grootste aaneengesloten ijslaag in de Rocky Mountains). Met 3.747 meter is de Mount Columbia de hoogste berg van het park.

Prachtig schouwspel

Ten oosten van het Jasper National Park slingert een weg langs de indrukwekkende Maligne Canyon. Tussen steil omhoogstekende bergtoppen voert de weg langs het legendarische Medicinemeer. Dit meer zorgt in de herfst voor een heel bijzonder schouwspel. Wanneer de Malignerivier, die het meer voedt, bevriest valt het meer droog. Het water sijpelt weg door de poreuze kalksteenondergrond in een uniek, natuurlijk drainagestelsel onder de grond. Aan het einde van de weg ligt tegen een decor van majestueuze, met sneeuw en ijs bedekte bergen, het Malignemeer op de bezoeker te wachten. De ongeveer 97 meter dikke laag sneeuw schittert in een ongelooflijke turquoise kleur, die bijna onwerkelijk en onnatuurlijk lijkt.

Fauna Jasper National Park

In het Jasper National Park is een ongelooflijk rijke planten- en dierenwereld bewaard gebleven. Ver over de 1.200 planten en ongeveer 56 zoogdiersoorten bevolken de verschillende leefgebieden van het laaggebergte en de subalpine en alpine gordels. Het omvangrijkste leefgebied is het subalpine gebied tussen de 1.800 en 2.100 meter hoogte. In de beschutting van deze bossen leven elanden, muildierherten, witstaartherten en kariboes. Dit zijn stuk voor stuk prooien voor hongerige wolven, grizzlyberen, zwarte beren, veelvraten, Canadese lynxen en poema’s.

Bijzonderheden Jasper National Park

Slechts weinig wegen zijn geschikt voor grote campers. Altijd veilige afstand tot het wild bewaren: minstens 100 meter voor beren. De temperaturen in Jasper Nationaal park variëren van 30 graden in juli tot -39 graden in januari. Gemiddelde temperatuur in de dalen: 9 graden in juli, -3 graden in januari.

Bezienswaardigheden Jasper National Park

  • Jasper Tramway naar het bergstation op de Whistlers met zijn grootse panorama
  • Rit over de Icefields Parkway
  • Athabascagletsjer
  • Voettochten langs spectaculaire routes

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions