Nationaal park Wood Buffalo

Op de eindeloze toendra's van Canada's Wood Buffalo National Park overleefden enkele bijna uitgeroeide diersoorten.

Bizons Wood Buffalo National Park

Omstreeks 1830 zwierven er waarschijnlijk 40 tot 60 miljoen bizons door de uitgestrektheid van Noord-Amerika. Toen begon de grote slachtpartij. Een tactiek van het leger van de VS in de strijd tegen opstandige indianen. Jagers die bizons afschoten verdienden niet alleen geld met het vlees, maar werden bovendien beloond met premies. In 1898 waren er minder dan 1.000 van deze primitieve dieren over. Op het verdwijnen van de bizons volgde een hongersnood die veel indianenstammen niet overleefden. In 1906 kocht de Canadese regering de kudde prairiebizons waar in Montana mee gefokt werd en liet ze in Alberta weer los in de vrije natuur, in het gebied waar nu het Wood Buffalo National Park is. De dieren kruisten zich met de bosbizons die daar nog rondliepen, hierdoor zijn beide ondersoorten van de bizon niet meer raszuiver.

Afgelegen nationaal park

Het Wood Buffalo Natioaal Park, dat in 1922 enkel en alleen werd opgericht om de bizon te beschermen, is bijna 45.000 vierkante kilometer groot. Tegenwoordig trekken hier weer ongeveer 5.000 bizons vrij door de toendra. Het schijnbaar onmetelijk grote park ligt zo afgelegen, dat slechts weinig bezoekers de weg erheen vinden. Het strekt zich uit over drie verschillende landschappen, die elk hun eigen natuurwonder in petto hebben. Langs de zuidelijke en westelijke grens liggen op 500 meter de Caribou- en Birchhoogvlakten, waarin talrijke rivieren diepe, lange kloven uit de zachte ondergrond hebben gespoeld. Deze hoogvlakten zijn bedekt met de typische naaldbomen en korstmossen. Het grootste gebied wordt gevormd door het Alberta Plateau, een deel van het Canadese Schild, dat eindigt in de Slave River en overgaat in een uitgestrekte laagvlakte.

Fauna Wood Buffalo National Park

Het Alberta Plateau is een uitgestrekte wildernis met ontelbare bossen, rivieren en moerassen. Het is een karstgebied, waar veel onderaardse rivieren grote grotten hebben uitgespoeld. In het zuidoosten van Wood Buffalo National Park strekt zich rond het Clairemeer de grootste binnenlandse zoetwaterdelta ter wereld uit. Hier vloeien de rivieren Peace, Athabaska, Slave en Birch samen. Het door deze rivieren afgezette slik vormt een 4.800 vierkante kilometer groot wetland met vlakke meren, moerassen, grasvlakten en bossen. De delta is wijkplaats en broedgebied voor miljoenen watervogels. Op de eerste plaats liggen hier de laatste broedgebieden van de met uitsterven bedreigde trompetkraanvogel. Met hun anderhalve meter hoogte zijn het de grootste vogels van Noord-Amerika.

Bijzonderheden Wood Buffalo National Park

De wegen in het park zijn van november tot april gesloten. Het klimaat is als volgt. In januari is het -25 graden en in juli 16 graden. Per zomer zijn er gemiddeld 40 onweersbuien.

Bezienswaardigheden Wood Buffalo National Park

Observeren van dieren, tochten per kano, voettochten langs tal van paden. Peace Point. En in het winter het noorderlicht.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions