Lauca National Park

Het Lauca National Park, een van de meest ongerepte gebieden van Chili, ligt op 4.000 meter hoogte in de noordelijke Altiplano.

Indrukwekkend

In het noorden van Chili strekt het Lauca National Park zich ongeveer 160 kilometer langs de grens met Bolivia uit. In de luwte van de Cordillera (met zijn meer dan 6.000 meter hoge vulkaanmassieven) ligt het park in het noordoostelijk deel van de Altiplano. Het bijna 1.400 vierkante kilometer grote natuurreservaat herbergt het grootste deel van de biologische diversiteit van de Andes. Eindeloze grassteppen en talrijke schitterende meren vormen een indrukwekkend contrast met donkere lavavelden. Hier en daar schitteren witte zoutpannen onder de felle zon. Meren met zoet, brak en zout water glinsteren op de vlakte en ruisende rivieren stromen omlaag naar de dalen. De grootste van deze rivieren is de Lauca. Hij kronkelt door het zuidelijk deel van het park tot zijn water verdampt in de Coipasa zoutvlakte in Bolivia.

Slapende tweelingvulkaan

Midden in het Lauca National Park bevinden zich de toppen van de slapende tweelingvulkaan Payachata. De beide met sneeuw bedekte toppen Pomerape en Parinacota liggen op ongeveer 6.300 meter hoogte. Tegen dit prachtige decor breidt zich over meer dan 21 vierkante kilometer de glanzende watervlakte van het Chungarameer uit. Dit meer is een van de hoogst gelegen meren ter wereld. Op 4.515 meter boven de zeespiegel ligt dit meer 700 meter hoger dan het Titicacameer. In Lauca National Park komen zo’n 130 vogelsoorten voor. Naast flamingo’s zie je hier zilverfuten, kwakken en gekuifde eenden. Hoog boven alles cirkelen de condors. Naast de vele vogelsoorten zijn er 30 soorten zoogdieren.

Indianen

Binnen de grenzen van het Lauca National Park leven de Aymara; indianen die hun oude tradities nog volledig behouden. Archeologische vondsten bij Las Cuevas bewezen dat zij de nakomelingen zijn van groepen jagers en verzamelaars die ongeveer 9.000 jaar geleden over de hoogvlakte trokken. Meestal staan de ongeveer 50 huizen leeg omdat de Aymara als veehoeders met hun kuddes lama’s en alpaca’s over de hoogvlakte trekken. Alleen voor het carnaval en voor religieuze feesten keren ze terug.

Bijzonderheden Lauca National Park

Gevaar voor hoogteziekte omdat het grootste deel van het park op ongeveer 4.500 meter hoogte ligt. Het klimaat van het Lauca National Park: ’s Zomers liggen de temperaturen tussen de 12 en 20 graden. ’s Nachts is het er -10 graden of soms nog lager.

Bezienswaardigheden Lauca National Park

Parinacota, hete bronnen van Jurasi, Salar de Surire, trektochten, klimmen op de Payachata.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions