Torres del Paine National Park

Torres del Paine, met spectaculaire watervallen, woestijnen en tropische regenwouden. Het park in het zuiden van Chili laat tot op heden bijna geen cultuur toe.

Uitgestrekt landschap Torres del Paine National Park

Torres del Paine is het voorbeeld van een erg afgelegen streek. Het is het ontoegankelijke einde van de wereld. Vlak voor de Andes in de Grote Oceaan duikt, verheffen zich hier in het zuiden van Chili veel bizar gevormde granieten bergpieken. Allemaal meer dan 2.000 meter hoog. Dit is zeker een van de mooiste en uitgestrektste landschappen die Chili te bieden heeft. Hier komen natuurgebieden voor die duizenden jaren lang ongerept zijn gebleven. Het bergmassief was voor de Europese kolonisten en hun kudden runderen veel te ontoegankelijk. Vanuit het noorden vloeien de ijstongen van het Patagonische ijsveld het park binnen. Ze vormen de grootste aaneengesloten ijsmassa ter wereld.

Watervallen Torres del Paine National Park

De gletsjers Grey, Tyndall en Balmaceda zijn de resten van wat eens een veel omvangrijker systeem van ijsvlaktes was. Deze gletsjers trekken zich langzaam terug, net als bijna alle andere gletsjers op aarde. Voortdurend laten grote brokstukken met donderend geraas los om diep onder te duiken in het water van het meer. In het noorden van het Torres del Paine National Park gelinsteren het Dickson en Painemeer en de Azule lagune. In het Dicksonmeer ontspringt de belangrijkste rivier van het Torres del Paine National Park, de Paine. Deze rivier overwint enkele hoogteverschillen met 3 spectaculaire watervallen; Paine, Salto Grande en Salto Chico.

Fauna Torres del Paine National Park

In het Torres del Paine National Park vind je de guanaco; een zelden voorkomend familielid van de kameel. Ook vind je in het Torres del Paine National Park vele andere soorten dieren zoals poema’s, rode en grijze vossen. Veel van de 106 vogelssoorten zijn bedreigde soorten. Boven de bergen cirkelen de condors. Tussen de rotsen en struiken flitsen Darwin-nandoes, familie van de struisvogel. De Chileense grondspect, die in de boompjes langs het Nordenskjöldmeer te zien is, heeft iets bijzonders geleerd: hij bouwt zijn nest op de grond, omdat de hoge bomen ontbreken.

Bijzonderheden Torres del Paine National Park

Binnen het park zijn voertuigen niet toegestaan. Het klimaat: December/januari: 10 tot 18 graden, maximum 23 tot 25 graden. Juni/juli: 0 tot 8 graden.

Bezienswaardigheden Torres del Paine National Park

  • Trektochten langs talrijke paden leiden naar de interessantste panorama’s van het park
  • De W Trek in Torres del Paine is veruit de meest bekende trek in Patagonië. Lees hier meer over de Torres del Paine W Trek.
  • De wegen zijn veilig en de meeste hebben geen bijzondere moeilijkheidsgraad

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions