Natuur in Noord-Duitsland

Sneeuwwitte krijtrotsen en blauwe kikkers, wandelende duinen en klimmende rivieren, burlende herten en dansende kraanvogels... dit is hoe Mecklenburg-Vorpommern haar gasten verwelkomt. Veel van wat zeldzaam of uitgestorven is in andere regio's van Europa kan hier nog steeds gevonden worden.

Vooral op en in het water is het idyllische noorden een van de absolute voorlopers. Een derde valt onder natuurbehoud. Twee Werelderfgoed sites, drie nationale parken, drie biosfeerreservaten en zeven natuurparken behouden een fabelachtige wereld van flora en fauna. Omdat de natuur eeuwenlang zijn gang kon gaan, is dit een ideaal leefgebied voor veel plant- en diersoorten. Denk hierbij aan diepgroene beukenbossen, mysterieuze meren, legendarische moerassen en en gigantische megalietgraven, 60.000 kraanvogels, talloze edelherten, visarenden en zeearenden.

Natuur beleven

Wie zich in het rijk van de natuur wil verdiepen, begint het best in een van de ‘Erlebniszentren’, natuurbelevingscentra. Hier reis je als natuurliefhebber door de wereld van de mensapen, wandel je door een berenbos of over een boomkroonpad. De nieuwe folder ‘So tickt Natur – Discover and understand’ wijst de weg naar attracties in 29 bijzondere belevingscentra in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. De dierentuin Zoo Schwerin bijvoorbeeld met zijn neushoornverblijf, het Oceanium in Stralsund, dat voor bezoekers onder andere de tentoonstelling ‘Reuzen van de Zee’ in petto heeft, en in het hart van het Mecklenburgse merengebied het ‘Warener Müritzeum’, het grootste aquariumlandschap met inheemse zoetwatervissen van Duitsland. In de folder staan nog 26 andere bijzondere locaties waar je bijvoorbeeld dieren kunt spotten, expedities kunt starten of wandelingen kunt maken. Kortom: waar liefhebbers alles over de natuur te weten komen.

Op de betreffende plek voeren rangers je naar kraanvogels met hun trompetgeluid en naar burlende herten. In de uithoeken van de parken en op strategische observatieplekken laten zij zien waar je barnsteen kunt vinden en waar de otter jaagt. In de folder staat het volledige activiteitenaanbod, en ook zijn de openingstijden, contactgegevens en gezinsvriendelijke attracties erin opgenomen. Meer informatie op: Off-to-MV

Natuur Mecklenburg-Vorpommern

De kaart ‘So tickt Natur – Discover and understand’ kan besteld worden via www.off-to-mv.com/nl/brochures of door een e-mail te sturen naar info@auf-nach-mv.de
De kaart is in het Engels of het Duits verkrijgbaar.

Milieuvignet

Sinds 1 januari 2008 is in een aantal Duitse steden een milieuvignet verplicht. Daarmee toon je aan dat je auto voldoet aan bepaalde milieunormen. Op dit moment zijn er nog geen milieuzones in Mecklenburg-Vorpommern ingesteld. Omdat er geregeld nieuwe Umweltzonen bijkomen, is het goed dit kort voor vertrek na te kijken. Informeer bij de ANWB of kijk op https://duitsemilieusticker.nl. Ook is het verstandig om je autoverzekering te vergelijken als je met de auto op vakantie gaat naar Duitsland.