De ruïnes van Kuélap

De ruïnes van Kuélap in het noorden van Peru staan bekend als het ‘onontdekte’ alternatief voor Machu Picchu.

De verborgen ruïnes van Chachapoyas in de Amazone van Peru, beter bekend als Kuélap, zijn binnenkort bereikbaar via een kabelbaan. Voorheen duurde het minimaal 90 minuten om er te komen. Het Werelderfgoed kent weinig bezoekers en wordt door velen gezien als ‘het alternatieve’ Machu Picchu. De in het nevelwoud verstopte pre-Inca site werd in 2014 door minder dan 30.000 mensen bezocht. De verwachting is dat in de komende tien jaar maar liefst 435.000 bezoekers naar Kuélap zullen afreizen, door de verbeterde toegankelijkheid. De investering kost 21 miljoen dollar.

Het tweede Machu Picchu

Volgens de Peruaanse president Ollanta Humala kan Kuélap via de kabelbaan “het tweede Machu Picchu” worden. De reis zelf is een echte belevenis: tijdens de gondeltrip kunnen passagiers van het unieke landschap genieten en andere hoogtepunten van bovenaf bewonderen, zoals de archeologische plek Macapampa.

kabelbaan naar de tweede Machu Picchu

De plaats is vanaf juli 2016 binnen 20 minuten bereikbaar via een 4 kilometer lange kabelbaan. Avonturiers deden er voorheen 1,5 uur over.

De opening van de nieuwe kabelbaan wordt in juli van dit jaar verwacht. Onlangs heeft Minister van Toerisme Magali Silva Velarde-Alvarez 26 gondels in ontvangst genomen ter installatie. Elke cabine biedt plaats aan acht personen.

Investeringen in Peru

Met de voltooiing van het project hoopt Peru niet enkel groeiende bezoekersaantallen naar Kuélap te realiseren, maar kijkt ook naar lange termijn ontwikkeling van het toerisme in het Amazonegebied. Peru wil de regio meer onder de aandacht brengen. Hierbij wordt gewerkt aan een reisgids voor de regio Tingo-Kuélap, verbeterde bewegwijzering en invoering van informatieve panelen.

Hand in hand met lokale bedrijven wil Peru het toerisme op een duurzame manier bevorderen. De in het nevelwoud verstopte pre-Inca site werd in 2014 door minder dan 30.000 mensen bezocht. De verwachting is dat in de komende tien jaar 435.000 bezoekers naar Kuélap afreizen.

In Latijns-Amerika is maar 17% van de plekken geregistreerd op de ‘World Heritage List’ van UNESCO, waarvan Kuélap één van deze plekken is.

UNESCO Kuélap Peru

UNESCO heeft Kuélap erkend als ‘Archeologisch Werelderfgoed’. Het is de grootste stenen structuur van Zuid-Amerika.

Over Kuélap

De archeologische vindplaats is gelegen op 3000 meter hoogte, op de hellingen van de regio Amazone Andes, gelegen op 3,5 uur rijden vanaf de plaats Chachapoyas. Kuélap werd gebouwd tijdens de pre-Inca cultuur van de Chachapoyas, die tussen 800 en 1470 na Christus in Peru leefden. Het complex werd gebouwd om de stad te verdedigen. Toch werden de Chachapoyas uiteindelijk verdreven door de Inca. In 1843 werd Kuélap herontdekt en in 2003 werd de vindplaats uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Te midden van groene bergen staat een 20 meter hoge stenen muur om de voormalige stad te beschermen. Binnen de muren liggen 420 ronde stenen huizen met talloze ornamenten. Het is de grootste stenen structuur van Zuid-Amerika. Vanaf de top is goed te zien hoe de natuur deze plek beschermd heeft. Een bezoek aan Kuélap is uitstekend te combineren met de Moche route in het noorden van Peru. Het geeft goede inzichten in de fascinerende wereld van de pre-Inca culturen van Peru.

De ruïnes van Kuélap

De ruïnes van Kuélap in het noorden van Peru staan bekend als het ‘onontdekte’ alternatief voor Machu Picchu.

Voor meer informatie zie unesco.org.

  1. C van Vessem says:

    Wat is de beste tijd om een om een rondreis naar Kuelap te maken ? Zijn er ook speciale reizen die daar naar toe gaan?
    Graag informatie

    • Dionne Huizer says:

      Beste Cobi,

      Het noorden van Peru kun je het best in de winter bezoeken (onze zomer; juli, augustus, september), omdat er dan het minste regen valt. Ook voor de rest van het land geldt dat dit de droge tijd is.
      Het hele jaar is het in het Amazone-gebied overigens rond de 30 graden, en het hele jaar regent het er vrij veel (denk aan zeker 200 mm per maand). Maar dat kan ook niet anders in een tropisch regenwoud 😉

Comments are closed.