Kaapverdië: een mini-wereldreis

Lang geleden bedacht moeder Natuur dat het tijd was voor een bijzonder experiment. Ze creëerde met vulkanen tien prachtige eilanden in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Het mocht er nooit kouder zijn dan 20 graden en om te voorkomen dat het te warm zou worden, vroeg ze de oceaan om de temperatuur te matigen. De eilanden moesten vooral heel verschillend zijn. Een soort mini-wereld, maar dan met alleen de mooie dingen. Oh ja, en het mocht niet langer dan zo'n zes uur vliegen van Nederland liggen :) Het resultaat: Kaapverdië!

Tien unieke parels

Kaapverdië bestaat eigenlijk uit twaalf eilanden. Maar de eilanden Branco en Razo zijn rotsachtig en onbewoond. Nou ja, niet geheel onbewoond. Het zijn perfecte broedplaatsen voor zeevogels.
Door de aan- of afwezigheid van bergen, verschilt het klimaat per eiland. De eilanden met bergen hebben een tropisch klimaat (door condensatie van de wolken tegen de  berghellingen) en zijn daardoor weelderig groen. De vlakke eilanden hebben een woestijnklimaat. We vertellen je wat elk eiland zo uniek maakt. We nemen je mee op een mini-wereldreis naar de eilanden van Kaapverdië!

Boa Vista: het natuureiland
De Portugezen koloniseerden in 1460 het tot dan toe nog onbewoonde Kaapverdië. Ze noemden dit eiland niet voor niets Boa Vista: Portugees voor “mooi uitzicht”. Op dit meest oostelijk gelegen eiland zijn de natuur, de rust en de ongelooflijk afwisselende landschappen de grootste “attracties”. Bewonder het woestijnachtige eiland met een 4WD, geniet van prachtige oasen en de azuurblauwe zee. De meer dan 50(!) kilometer aan strand is wonderschoon en veelal verlaten. Water is toch wel het belangrijkste “thema” van dit eiland. Walvissen spotten, snorkelen bij een koraalrif en surfen. Boa Vista is een van de grootste broedplekken van Carettaschildpadden ter wereld. Ga vooral niet zelf op zoek, maar zorg voor een betrouwbare gids. Je wilt deze indrukwekkende dieren immers niet storen.

Sal: het toeristische eiland
Sal ligt ten noorden van Boa Vista en is het meest toeristische eiland. De nadruk ligt hier dan ook op een zorgeloze strandvakantie. De vele all-inclusive resorts, restaurantjes en barretjes maken het eiland heel levendig. Deze vind je vooral in het toeristische centrum van het eiland: Santa Maria. Het vlakke eiland heeft weinig groen, maar des te meer vertier voor de liefhebber van een echte strandvakantie.

Surver bij het Kaapverdische eiland Sal

Ook surfers kunnen hun hart ophalen aan de kusten van Sal

Santa Luzia: het onbewoonde eiland
Onbewoond, maar niet onbemind. Een dagtocht naar dit natuurreservaat is ideaal voor vogelspotters. Maar eigenlijk voor iedereen die wil genieten van ongerepte natuur. Zwem in het helderblauwe water of zeil om het eiland heen. Of geniet gewoon in alle rust op de twee brede stranden.

Santo Antão: het ruige eiland
Niet geschikt voor strandvakanties. Wel heel erg geschikt voor wandelvakanties. De vele kliffen en ravijnen op de bijna 2000 meter hoge (inactieve) vulkaan “Topo de Coroa” zijn ideaal voor avontuurlijke reizigers. De tegenstellingen in het klimaat vind je hier heel goed terug. Het gedeelte ten zuiden van de bergen is woestijnachtig, terwijl het noorden groen en vruchtbaar is. Niet zo gek dus, dat ten noorden veel bananenplantages voorkomen: een belangrijke bron van inkomsten, naast de inkomsten uit visserij. Vergeet vooral Fontainhas niet: een schilderachtig dorpje met prachtig uitzicht over de oceaan.

São Nicolao: het afwisselende eiland
Dit eiland heeft een goede mix van alles wat de andere eilanden te bieden hebben. Ook hier een afwisseling van dorre en groene gebieden, leuke dorpjes en mooie stranden. Slenter door authentieke dorpjes als Ribeira Brava en Fajã de Cima, maak waanzinnig mooie wandelingen door natuurgebied Monte Gordo en geniet vooral van de authentieke sfeer.

São Vicente: het haveneiland
Vrolijk en gezellig! Dat vat dit bijzondere eiland het beste samen. De meeste reizigers bezoeken het eiland alleen voor Mindelo: een authentiek havenstadje. Het stadje heeft een rijke geschiedenis. Vanaf 1838 kwam het tot grote bloei, door de aanleg van een opslag van steenkool, voor de bevoorrading van de Atlantische stoomschepen. Doordat zeelieden van zeer veel nationaliteiten het stadje aandeden, werd het een cultureel middelpunt van muziek en literatuur. En dat zie en voel je nu nog steeds. Muziek klinkt uit de gezellige restaurantjes en vooral ’s avonds bruist het van het leven. Zin in een feestje? Bezoek het strandfestival in augustus en het carnaval in februari.

Brava: het serene eiland
Het kleinste bewoonde eiland van Kaapverdië staat bekend om haar prachtige vegetatie. Het wordt daarom ook wel het “bloemeneiland” genoemd. Tijdens wandeltochten kom je prachtige hibiscussen, fruitbomen en groentetuinen tegen. Onthaast en geniet! In de baai van Fajã d’Agua zwem je in een natuurlijk zwembad tussen de rotsen. Bewonder de witte huisjes in Vila Nova Sintra en eet een visje in een van de kleine restaurantjes in Furna, de grootste plaats van Brava.

Fogo: het vulkaaneiland
Alhoewel alle eilanden van Kaapverdië door vulkanen zijn ontstaan, is dat op Fogo het duidelijkst zichtbaar. Fogo betekent “vuur” en dat uit zich in een nog steeds actieve vulkaan: Pico de Fogo. De top, op 2.800 meter hoogte, is ook gelijk het hoogste punt van Kaapverdië. De donkere rivieren van lava en de rookpluimen van de laatste uitbarsting in 2014 geven het eiland een mysterieuze sfeer. Ga vooral naar São Filipe, een gezellig stadje met rijk gedecoreerde gekleurde huizen, prachtige pleinen en levendige terrassen.

Vulkaan Pico do Fogo op Kaapverdie

Het hoogste punt van Kaapverdië: Pico do Fogo

Maio: het pure eiland
Witte, verlaten stranden en indrukwekkende natuur. Dat is Maio. Schildpadden en zeearenden vinden hier hun thuis. Fotografen kunnen hun hart ophalen bij het 7,5 km² grote zoutmeer Porto Ingles. Niet alleen de prachtige exotische vogels zijn een lust voor het oog. Ook de witte, paarse en roze zoutbergen zijn een bijzonder decor. In het relaxte stadje Vila do Maio geniet je van authentieke gerechten, zoals Cachupa. Dit nationale gerecht, een stoofpotje van maïs en bonen, wordt meestal geserveerd met verse vis, worst of vlees.

Santiago: het grootste eiland
Santiago is met haar 991 km² het grootste en meest vruchtbare eiland van Kaapverdië. De hoofdstad Praia ligt er en het eiland heeft de meest Afrikaanse uitstraling van alle eilanden. Ook hier weer de grote afwisseling van bergen, groene valleien, plantages en kleurrijke dorpen. Als je op zoek bent naar een unieke combinatie van natuur, rust, historische bezienswaardigheden en levendige stranden en stadjes is Santiago echt een aanrader. Sla een bezoek aan de kleurrijke Afrikaanse markt in Assomada (op woensdag en zaterdag) zeker niet over. Liefhebbers van historie vergapen zich aan de 500 jaar oude stad Cidade Velha. Forten, kerken en ruïnes in overvloed. Het meest bijzondere is toch wel dat je op dit eiland in één uur door drie ecologische zones kunt rijden: van bergklimaat naar de savanne en dan door naar de tropen.